Löytyykö salasanasi tästä listasta? Näin nopeasti verkkorikolliset murtavat sen

Vuonna 2023 maailman suosituin salasana on neljättä vuotta peräkkäin ”123456”.  Alla listataan 20 yleisimmin tänä vuonna käytössä olevaa salasanaa sekä arvio siitä, kuinka kauan salasanan murtamiseen kestää. Eri maiden salasanojen välillä on suuria eroja, mutta havaittavissa on myös maailmanlaajuisia trendejä. 

Maailman yleisimmät salasanat ja niiden murtamiseen kuluva aika

Miten verkkorikolliset murtavat salasanasi?

Verkkorikolliset käyttävät salasanan murtamiseen Brute force -hyökkäyksia. Se on menetelmä, jossa hyökkääjä yrittää löytää salasanan tai salausavaimen testaamalla kaikkia mahdollisia yhdistelmiä. Tämä tarkoittaa, että hyökkääjä kokeilee kaikkia mahdollisia salasanayhdistelmiä, kunnes oikea löytyy. Brute force -hyökkäykset ovat yksi yksinkertaisimmista mutta tehokkaimmista tavoista murtaa salasanat, jos muita keinoja, kuten arvauksia tai tietovuotoja, ei ole käytettävissä. Tämä hyökkäysmenetelmä on erityisen tehokas, kun salasana on heikko tai lyhyt. Mitä monimutkaisempi ja pidempi salasana on, sitä vaikeammaksi brute force -hyökkäys muuttuu, koska mahdollisten salasanayhdistelmien määrä kasvaa eksponentiaalisesti. 

Useimmat verkkopalvelut ja sovellukset suojaavat käyttäjiään brute force -hyökkäyksiltä ottamalla käyttöön rajoituksia, kuten lukituksen tilapäisesti tilille, jos useita väärinkäytöksiä havaitaan. Lisäksi monimutkaiset salasanat ja käytännöt, kuten kaksivaiheinen tunnistautuminen, auttavat torjumaan brute force -hyökkäyksiä parantamalla tilien tietoturvaa. 

Salasana on tietoturvan ensimmäinen puolustuslinja

Vahva salasana on tärkeä osa tietoturvaa, koska se muodostaa ensimmäisen puolustuslinjan henkilökohtaisten tietojen suojaamisessa verkossa. Yksinkertaisesti sanottuna vahva salasana tekee tilisi murtamisesta vaikeampaa verkkorikollisille. 

Kun käytät vahvaa salasanaa, joka koostuu monimutkaisista merkeistä, kuten kirjaimista, numeroista ja erikoismerkeistä, sekä on riittävän pitkä, se tekee salasanan arvaamisesta tai murtamisesta aikaa vievää ja vaikeaa. Tämä antaa sinulle aikaa huomata mahdollisen tietomurron ja ryhtyä toimenpiteisiin ennen kuin tietosi päätyy vääriin käsiin. 

Vahva salasana suojaa myös muita tilejäsi, koska ihmiset taipuvat käyttämään samaa salasanaa eri palveluissa. Jos yksi tili murretaan heikon salasanan vuoksi, se voi altistaa kaikki muutkin tilit. Siksi vahva salasana on perustavanlaatuinen keino parantaa henkilökohtaisen ja liiketoiminnan tietoturvaa verkossa.  

Tässä on joitakin ominaisuuksia, jotka tekevät salasanasta vahvan: 

1. Pituus: Mitä pidempi salasana on, sitä vaikeampi sen murtaminen on. Suositeltava pituus on vähintään 12 merkkiä. 

2. Monimutkaisuus: Hyvä salasana sisältää eri tyyppisiä merkkejä, kuten isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä (kuten !, @, #, $). 

3. Ei henkilökohtaisia tietoja: Vältä käyttämästä helposti arvattavia tietoja, kuten syntymäpäiviä, nimien alkukirjaimia tai muita henkilökohtaisia tietoja. 

4. Ei sanoja sanakirjasta: Älä käytä tunnettuja sanoja, nimien tai sanojen oikeinkirjoitusta. Sanakirjamurrot ovat yleisiä hyökkäystapoja. 

5. Ei peräkkäisiä tai toistuvia merkkejä: Vältä peräkkäisiä numeroita (esim. 12345) tai toistuvia merkkejä (esim. aaabbb). 

6. Ei helposti arvattavia kaavoja: Älä käytä esimerkiksi peräkkäisiä näppäimistön näppäimiä (esim. qwerty) tai muita yksinkertaisia kaavoja. 

Tee turvallisten salasanojen muistamisesta vaivatonta

Sen sijaan, että käyttäisit heikkoa salasanaa tai yrittäisit muistaa vahvan salasanan, suosittelemme käyttämään 1Password -nimistä salasanahallintasovellusta, joka on suunniteltu auttamaan käyttäjiä hallitsemaan ja turvaamaan verkkopalveluihinsa liittyviä salasanoja ja muita tärkeitä tietoja.  
 
Sovellus tallentaa käyttäjän salasanat turvallisesti salattuun tietokantaan. Sen avulla voi myös generoida vahvoja, satunnaisia salasanoja auttaakseen käyttäjiä luomaan turvallisia kirjautumistietoja. Sovellus tarjoaa pääsyn käyttäjän salasanoihin yhdellä pääsalasanalla tai biometrisella tunnistautumisella, kuten sormenjäljellä tai kasvojentunnistuksella. Sovellus tarjoaa myös lisäominaisuuksia, kuten varoituksia heikoista salasanoista, tietovuodoista tai vanhentuneista salasanoista. 

Yhteenveto

Vahva salasana ja tietoturvakäytännöt ovat keskeisiä henkilökohtaisten tietojen suojelemiseksi verkossa. Salasanojen turvallista hallintaa helpottaa salasanahallintasovellus, kuten 1Password, tarjoten suojatun tietokannan ja monipuolisia turvallisuusominaisuuksia. Käyttämällä vahvoja salasanoja sekä kaksivaiheista tunnistautumista vältät tietomurrot ja verkkorikollisten pääsyn tileillesi. 

Lataa esite tästä!

Tutustu palveluihimme, joita tarjoamme kaikenkokoisille asiakkaille.