Pilvipalvelu – mikä se on ja mihin sitä käytetään?

Pilvipalvelun idea on tarjota ohjelmia, palveluita ja ratkaisuja helpottamaan käyttäjän arkea internetin välityksellä ilman, että niitä tarvitsee tallentaa omalle laitteelle tai yrityksen palvelimelle. Käytettäessä pilvipalvelua, data peilataan päätelaitteelta pilveen ja sieltä kaikkiin muihin laitteisiin, joilla kyseistä pilveä käytetään. Näin ollen data ei jää ainoastaan yhden laitteen haltuun. Pilvipalvelun kaikkiin ohjelmiin ja tilin hallintaan päästään helposti käsiksi laitteesta riippumatta, kunhan tiedossa on käyttäjätunnus sekä salasana. 

Maailman käytetyin pilvipalvelu on Microsoft Office365. Suomi on Microsoft-maa, sillä Microsoftin ekosysteemi tarjoaa laajat ja kaiken kattavat palvelut, jolloin ei ole kannattavaa ostaa palveluita eri toimijoilta. Tämä olisi myös huomattavasti kalliimpi vaihtoehto. Kun palvelut ovat samasta ekosysteemistä, ne myös keskustelevat paremmin keskenään. Esimerkiksi Teams-puhelinjärjestelmä voidaan liittää osaksi tätä kokonaisuutta. Lisäksi Teamsiin voidaan yhdistää muita Microsoftin palveluita, kuten Planner, Excel tai Power BI. Microsoft Office365 pilvipalvelut toimivat saumattomasti yhteen, vaikka siirtyisit työskentelemään tietokoneelta puhelimelle käyttöjärjestelmästä riippumatta. 

Tiesitkö, että Microsoft on ratkonut erityisesti mm. ajanhallinnan ongelmia mahdollistaen pilvessä toimivat to do -listat ja yhteiset projektiaikataulut? Jos illalla mieleesi tulee asia, joka täytyy muistaa hoitaa seuraavana päivänä, voit lisätä sen puhelimesi to do-listaan, nukahtaa levollisin mielin ja aamulla avatessasi koneen, näet lisäämäsi tehtävän. 

Pilvipalvelut mielletään helposti pelkäksi sähköpostiksi tai tallennustilaksi, mutta ne ovat paljon enemmän. Esimerkiksi Microsoft-pilvipalvelu tarjoaa noin neljäkymmentä erilaista ohjelmaa ja alustaa, joita hyödyntää päivittäin työssä. Näihin kaikkiin voidaan kirjautua vain yhdellä käyttäjätunnuksella ja salasanalla, mielellään myös kaksi vaiheisella tunnistautumisella. Jos taas palvelut olisi ostettu hajautetusti eripaikoista, täytyisi kaikkiin olla erilliset tunnukset ja salasanat. 

Microsoft on panostanut valtavasti pilvipalvelun tietoturvaan ja tarjoaa monia lisäpalveluita siihen liittyen. Pilvipalvelu skannaa jatkuvasti sen kautta kulkevaa liikennettä. Se suodattaa esimerkiksi tietojenkalastelu sivustot ja saastuneet linkit sähköpostista. Pilvessä voidaan jakaa oikeudet jokaiselle profiilille ja määrittää niihin, mihin materiaaleihin kyseisellä profiililla on oikeus. Samalla voidaan määrittää myös päivitysrutiinit laitteille. Tietoturvapalveluiden ollessa käytössä, ei myöskään Teamsiin, OneDriveen tai SharePointtiin pystytä lisäämään haittaohjelmaa tai saastunutta linkkiä tietojenkalastelusivulle. Näin ollen yhden henkilön lataama saastunut tiedosto ei päädy kaikkien saataville Sharepointtiin tai Teams-keskusteluun. 

Pilvipalvelun hyödyt

Pilvipalvelun hyötyjä ovat: 

  • Erinomainen tietoturva 
  • Hallittavuus käyttäjällä, helppo personoida omiin tarpeisiin 
  • Kustannustehokas 
  • Käytettävyys kaikkialta ja kaikilla laitteilla 
  • Ei enää VPN-yhteyksiä 
  • Helpottaa tiimityöskentelyä 
  • Helppo ja huoleton, kyseessä on palvelu 

Pilvipalvelussa on pienemmät riskit

Tietokone varastettiin ja nyt tiedostot ovat mennyttä! Tästä ei ole huolta, jos työskentelee pilvessä. Pilvipalvelun käyttö on riskittömämpää, kuin kaiken tallentaminen omalle tietokoneelle. Kun tieto kulkee internetin yli, päästään siihen käsiksi miltä tahansa tietokoneelta tai mobiililaitteelta. Eli vaikka laite hajoaisi, tiedot ovat tallessa ja niitä voidaan käsitellä toiselta laitteelta, kunhan tietää tarvittavan käyttäjätunnuksen ja salasanan. 

Varastettu laite voidaan myös tyhjentää ja lukita etänä, mikäli käytössä on oikeanlaiset  Microsoftin Azure AD -palvelut. Lisäturvaa tuo VoiceLinkin tarjoama lisäpalvelu, joka mahdollistaa vahingossakin poistetun datan palauttamisen kuukausienkin jälkeen. Oletuksena Microsoftin pilvessä tiedostot voidaan palauttaa kolmenkymmenen vuorokauden ajan, joka kuluu yllättävän nopeasti esim. lomaillessa. 

Päätelaiteen tietoja (eli niitä, joita ei ole viety pilveen) voidaan varmuuskopioida esimerkiksi OneDriveen, niin PC:ltä, Macilta kuin mobiilistakin. Kattavamman turvan saa varmuuskopiointilisäpalvelulla, jonka avulla myös pilvessä olevat tiedot voidaan varmuuskopioida. 

Pilvipalvelu on kustannustehokas ja mukautuu tarpeisiin nopeasti

Pilvipalvelut ovat myös kustannustehokas ratkaisu yritykselle, sillä palveluita voidaan ottaa käyttöön oman tarpeen mukaan nopealla aikataululla. Parhaimmillaan pilvipalvelu toimii ja elää yrityksen liiketoiminnan mukaisesti, reagoiden käyttäjämäärien ja palveluiden kasvuun ja laskuun, jolloin yritys voi maksaa vain tarpeidensa mukaisista palveluista. Eli yritys voi ottaa käyttöön tietyn toiminnon myös vain hetkellisesti tai vastaavasti luopua siitä. 

Käyttäjältä säästyy myös aikaa ja rahaa, sillä palveluita ei tarvitse ostaa sieltä täältä. Lisäksi käytössä on aina uusimmat versiot ohjelmista. Pilvipalvelut toimivat netin välityksellä, joten verkkoyhteys on ainut, josta käyttäjän tarvitsee huolehtia. Nykypäivän nopeat datayhteydet mahdollistavat pilvipalveluiden sujuvan toiminnan. 

Pilvipalvelu mahdollistaa saumattoman tiimityöskentelyn

Pilvipalvelu toimii sekä yhden henkilön käytössä, että useamman ihmisen kesken. Pilvipalvelu onkin oiva keino tehostaa yrityksen työskentelyä, sillä pilvessä olevia tietoja, ohjelmia ja palveluita voidaan jakaa ja käyttää samanaikaisesti, vaikka henkilöt työskentelisivät eri toimipisteissä tai eri yrityksissä, missä tahansa maailmassa. 

Pilvipalveluissa olevaa dataa voidaan jakaa vaivattomasti, jolloin kuka tahansa palvelun käyttäjä voi tarkastella sitä. Jaettaessa esimerkiksi dokumentteja, voidaan myös määrittää, mitä vastaanottaja voi tehdä dokumentissa, kuten pelkkä katselu tai oikeus muokata tiedostoa. Pilvipalvelussa olevan datan jakaminen on turvallista, sillä käyttäjiltä vaaditaan kirjautumista käyttäjätunnuksella sekä salasanalla. Lisää turvallisuutta tuo nykyään yleisesti käytössä oleva kaksivaiheinen tunnistautuminen, joka vaatii kirjautumisen lisäksi esimerkiksi puhelimeen lähetettävän koodin syöttämisen, jotta kirjautuminen onnistuu. 

Pilvipalvelut erilaisissa ympäristöissä

Private cloud eli yksityinen pilvi

Miten eroaa muista?
Yksityinen pilvi on suljettu ympäristö, joka on yleensä asiakkaan tiloissa tai konesalissa ja pyöritetään asiakkaan omilla palvelimilla. Se on rakennettu yhden toimijan tarpeisiin sopivaksi ja vastuu ylläpidosta ja tietoturvasta on asiakkaalla. Tämä ratkaisu on kallis. 

Kenelle / minkälaiseen ympäristöön sopii:
Sopii yrityksille, joilla on erityisiä velvoitteita datan käsittelyyn (esimerkiksi datan sijaitseminen Suomessa) tai on dataa, jota ei haluta ulkopuolisille palvelimille. Suljetussa ympäristössä dataa voidaan hallinnoida itse ja päättää, miten sitä käsitellään. Tämä ratkaisu voi olla käytössä esimerkiksi pankeissa, asianajajatoimistoissa tai muissa suurissa yrityksissä. 

Public cloud eli julkinen pilvi

Miten eroaa muista?
Kenellä tahansa on mahdollisuus ottaa palvelu käyttöön nopeasti ja joustavasti yrityksenä tai yksityishenkilönä. Näissä ympäristöissä tietoa voidaan jakaa helposti. Julkisia pilviä ovat esimerkiksi Microsoft365 sekä Google. 

Kenelle / minkälaiseen ympäristöön sopii:  
Oppilaitoksille, yhdistyksille, kaiken kokoisille yrityksille. Tämä on pilvipalveluiden yleisin malli, joka myös sopii useimmille ja skaalautuu käyttötarpeen mukaan. 

Community cloud eli yhteisöpilvi

Miten eroaa muista?
Tietyille yhteisöille tehty pilvi. Tämä on harvemmin käytetty pilvimalli. 

Kenelle / minkälaiseen ympäristöön sopii: 
Sopii esimerkiksi kouluille tai kouluyhtymien ympäristön tarpeisiin.

Hybrid cloud eli hypridi-pilvi

Miten eroaa muista? 
Hypridi-pilvi on yhdistelmä edellisistä. Siinä voidaan yhdistää esimerkiksi Microsoft-pilveä sekä yrityksen omaa pilveä. 

Kenelle / minkälaiseen ympäristöön sopii: 
Suuret ja keskisuuret yritykset.  

 Jos tällä hetkellä mietit mikä pilvipalvelu olisi juuri sinun tarpeisiisi sopiva, ota yhteyttä, niin vertaillaan sopivia vaihtoehtoja. 

Mitä pilvipalvelu maksaa?

Tähän kysymykseen ei ole yhtä suoraviivaista vastausta. Pilvipalveluiden palvelupaketit on hinnoiteltu käyttäjän tarvitsemien palveluiden mukaisesti. Tarjolla on useita hinnoittelumalleja, joita käyttäjä voi vertailla ja valita parhaiten omia tarpeitaan vastaavan mallin.  

Jos sinulla jäi jotain kysyttävää tai olet hankkimassa itsellesi tai yrityksellesi pilvipalvelua ja mietit, minkälainen on sinulle sopiva vaihtoehto, ota yhteyttä, me autamme!  

Marko Nousiainen

Marko Nousiainen

(09) 41 500 510
marko.nousiainen@voicelink.fi

Lataa esite tästä!

Tutustu palveluihimme, joita tarjoamme kaikenkokoisille asiakkaille.